BESPLATNA DOSTAVA
STUDIJE
O kombuchi iz ugla nutricioniste

Kombucha čaj je kiselo-slatki osvježavajući napitak koji se konzumira širom svijeta. Dobiva se infuzijom listova čaja i fermentacijom simbiotske kulture bakterija i kvasaca koji tvore „čajnu gljivu“. Kombucha ima okus gaziranog soka od jabuke. Već dugo su poznata pozitivna svojstva kombucha napitka koji se ogledaju u odličnom sastavu u pogledu vitamina (vitamini B skupine te D i K), minerala te različitih kiselina koje nastaju kao posljedica fermentacije. Osim toga kombucha sadrži cijeli spektar probiotskih bakterija za koje se zna da pozitivno utiču na našu crijevnu floru. Neravnoteža nezdravih i zdravih mikroba u crijevima može biti uzrok debljanja, povišenog šećera u krvi, visokog holesterola i drugih poremećaja. Dokazano je da svakodnevna konzumacija fermentisanih napitaka može drastično smanjiti ukupne upalne procese u organizmu. Zanimljivo je da kombucha sprječava razvoj patogenih bakterija pa samim tim djeluje antimikrobno. Antimikrobna aktivnost kombucha čaja se u velikoj mjeri može pripisati prisutnosti organskih kiselina, posebno octenoj kiselini, velikim proteinima i katehinima. Octena kiselina i katehini su poznati po tome da inhibiraju brojne Gram-pozitivne i Gram-negativne mikroorganizme. Antioksidativna aktivnost kombuche ogleda se u prevenciji raka, poboljšanju imunog sistema, ublažavanje upala i artritisa. Primijećeno je da kombucha čaj ima višu antioksidativnu aktivnost nego nefermentirani čaj. Razlog tome je proizvodnja niskomolekularnih spojeva i strukturnih modifikacija polifenola iz čaja uz pomoć enzima koje proizvode bakterije i kvasci tokom fermentacije. Upravo zato je kombucha prava riznica simbiotika i biološki aktivnih spojeva koji pozitivno djeluju na naše zdravlje.

Doc. dr sc. Marizela Šabanović, nutricionista

https://doktorkadmitreba.com/ba/