BESPLATNA DOSTAVA
SAZNAJ VIŠE

Nije magija. To je Nauka.

Povećana raznolikost mikrobioma koja se primjećuje kod pojedinaca s redovnim dnevnim unosom fermentanih napitaka je povezana sa sniženjem brojnih markera upale.


Justin L. Sonnenburg,

Associate Professor of Microbiology & Immunology at Stanford University School of Medicine.

Šta je mikrobiom i zašto nam je toliko stalo do naših mikroba?

U našem tijelu se nalaze milioni bakterija, virusa i gljivica. Oni su zajednički poznati kao mikrobiom. Naša crijeva su dom većini tih bakterija i svaka osoba ima jedinstveni mikrobiom određen njihovom genetikom, životnom istorijom i okolinom.


Neravnoteža nezdravih i zdravih mikroba u crijevima može biti uzrok debljanja, povišenog šećera u krvi, visokog holesterola i drugih poremećaja. Nedavno je dokazano da svakodnevna konzumacija fermentisanih napitaka može drastično smanjiti ukupne upalne procese u organizmu.

Više o ovome: https://cidrani-blog.ghost.io/Probiotici ili Postbiotici?

Dok farmaceutski PROBIOTICI dodaju dodatne bakterije u vaša crijeva (živi mikroorganizmi, dobre bakterije), POSTBIOTICI diverzifikuju jedinstveni mikrobiom koji je već prisutan u vašim crijevima dajući dobrim bakterijama metabolite koji su im potrebni za procvat!


KOMBUCHA mikronapitci su bogati POSTBIOTICIMA,za koje je nedavno dokazano da nude većinu prednosti koje su se ranije pripisivale probioticima (čija prekomjerna konzumacija može dovesti do štetnih efekata kao što su nadutost i  pogoršanje probave).


Osovina crijeva-mozak

U našem tijelu je sve povezano. Naš gastrointestinalni nervni sistem je toliko složen i koristi mnoge od istih tipova neurotransmitera kao i centralni nervni sistem, da se često naziva našim "drugim mozgom".

U stalnoj je komunikaciji kako s mikrobiotom crijeva, zbog neposredne blizine, tako i sa centralnim nervnim sistemom putem nervnih i hormonalnih signala, što ga čini poveznicom između naše mikrobiote i mozga.

Poznato je da zdrava mikrobiota jača našu krvno-moždanu barijeru, potiče sazrijevanje imunoloških stanica u mozgu, proizvodi, transformira ili regulira proizvodnju hormona, čak utiče na raspoloženje i ponašanje.

Mikrobiota je aktivni učesnik u naše, tijelu i umu, a ne samo „slučajni  putnik“.


Kada je pravo vrijeme za KOMBUCHA mikronapitke?

KOMBUCHA mikronapitci najbolje djeluju kada se konzumiraju svaki dan. Preporučujemo da ih pijete svakodnevno kao dio vašeg jutarnjeg rituala, ali mogu se konzumirati i u svako doba dana!

Nedavno sprovedena studija sa Univerziteta Stanford je otkrila da konzumiranje dva do tri fermentirana napitka dnevno značajno smanjuje upalne procese u tijelu i direktno koristi cjelokupnom imunitetu i metaboličkom zdravlju.

Treba Vam pomoć nutricioniste?

Želite ostati zdravi i ulagati preventivno u svoje zdravlje? Želite raditi na jačanju svog imuniteta, pravilnom odabiru i balansu namirnica prilagođenih samo Vama i  Vašem načinu života,  redovito trenirati, te imati mogućnost praćenja svog napretka?

Sve je to posao Vašeg nutricioniste! 

Nikada jednostavnije do online nutricionističkog savjetovališta.

Kliknite na  link 

O kombuchi iz ugla nutricioniste

Kombucha čaj je kiselo-slatki osvježavajući napitak koji se konzumira širom svijeta. Dobiva se infuzijom listova čaja i fermentacijom simbiotske kulture bakterija i kvasaca koji tvore „čajnu gljivu“. Kombucha ima okus gaziranog soka od jabuke. Već dugo su poznata pozitivna svojstva kombucha napitka koji se ogledaju u odličnom sastavu u pogledu vitamina (vitamini B skupine te D i K), minerala te različitih kiselina koje nastaju kao posljedica fermentacije. Osim toga kombucha sadrži cijeli spektar probiotskih bakterija za koje se zna da pozitivno utiču na našu crijevnu floru. Neravnoteža nezdravih i zdravih mikroba u crijevima može biti uzrok debljanja, povišenog šećera u krvi, visokog holesterola i drugih poremećaja. Dokazano je da svakodnevna konzumacija fermentisanih napitaka može drastično smanjiti ukupne upalne procese u organizmu. Zanimljivo je da kombucha sprječava razvoj patogenih bakterija pa samim tim djeluje antimikrobno. Antimikrobna aktivnost kombucha čaja se u velikoj mjeri može pripisati prisutnosti organskih kiselina, posebno octenoj kiselini, velikim proteinima i katehinima. Octena kiselina i katehini su poznati po tome da inhibiraju brojne Gram-pozitivne i Gram-negativne mikroorganizme. Antioksidativna aktivnost kombuche ogleda se u prevenciji raka, poboljšanju imunog sistema, ublažavanje upala i artritisa. Primijećeno je da kombucha čaj ima višu antioksidativnu aktivnost nego nefermentirani čaj. Razlog tome je proizvodnja niskomolekularnih spojeva i strukturnih modifikacija polifenola iz čaja uz pomoć enzima koje proizvode bakterije i kvasci tokom fermentacije. Upravo zato je kombucha prava riznica simbiotika i biološki aktivnih spojeva koji pozitivno djeluju na naše zdravlje.

Doc. dr sc. Marizela Šabanović, nutricionista

https://doktorkadmitreba.com/ba/